Tuesday, July 30, 2013

Otrā Amerikas Austrumkrasta Latviešu Uzņēmēju tikšanās.

Otrā Amerikas Austrumkrasta Latviešu Uzņēmēju tikšanās (iepriekš zināma kā Ņūdžersijas un Ņujorkas Apkārtnes Latviešu Uzņēmēju tikšanās)

Man ir liels prieks pastāstīt Jums par vēl vienu ražīgu latviešu uzņēmēju tikšanos, kas notika 8.jūnijā Priedainē, Ņūdžersijā. Sākšu ar to, ka plašās intereses rezultatā, mūsu grupa tika pārsaukta no Ņūdžersijas un Ņujorkas apkārtnes Latviešu Uzņemējiem par Amerikas Austrumkrasta Latviešu Uzņēmējiem (AALU), lai labāk atspoguļotu ģeogrāfisko teritoriju, kuras iedzīvotāji ir mūsu dalībnieki.
8.jūnija uzņēmēju tikšanās Priedainē tika saskaņota ar Liepājas Teātra izrādi Laimesciema Podniekdarbnīca.  Tas mums deva iespēju pirms tikšanās baudīt teātri un tādējādi atbalstīt Liepājas teātri un mūsu grupas dalībnieku Sarmītes un Jāņa Grigalinoviča-Lejas pārstāvēto Ņūdžersijas latviešu kultūras centru Priedaine.
Mums sestdiena Priedainē iesākās ar reklāmas galda sagatavošanu, uz kura izlikām savas biznesa kartes un reklāmas materiālus, lai tie Priedaines apmeklētāji, kuri turp bija devušies noskatīties izrādi, var iepazīties ar mūsu uzņēmumiem un mūsu piedāvātajām precēm un pakalpojumiem. Jāsaka, ka reklāmas galds bija ļoti veiksmīgs. Kā nu ne, piemēram, šuvēja Valda Rainey (viņas uzņēmumu sauc Gowns by Valda, tel.: 201-203-9731) turpat uz vietas uzsāka sarunas par pasūtījumu tērpu šūšanai Ņujorkas kora dalībniekiem! Cerams, ka Ina Pelse (tel.: 201-203-9731), kura arī bija ieradusies uz tikšanos un piestrādā par šuvēju, varēs Valdai palīdzēt tikt galā ar lielo pasūtījumu.
Pirms Liepājas teātra izrādes, izrādes starpbrīdī un pēc izrādes mums uzņēmējiem bija lieliska iespēja pie reklāmas galda aprunāties ar sabraukušajiem tautiešiem, iepazīties ar viņiem personīgi un uzreiz atbildēt uz viņu jautājumiem par mūsu uzņēmumiem. Uz teātri bija ieradušies viesi pat no galvaspilsētas Vašingtonas un tas liek mums cerēt, ka ziņa par AALU izplatīsies arī Vašingtonas latviešu vidū.
Tāpat kā mūsu pirmā tikšanās, arī šī AALU tikšanās iesākās ar klātesošo uzņēmēju iepazīšanos savā starpā. Īpaši vēlos pieminēt jaunos dalībniekus, kuri bija ieradušies uz tikšanos -  Ingrīdu Valdmani un Gunu un Vairi Draveniekus.
Ingrīda Valdmane ir grāmatvede un viņas uzņēmumu sauc IV Payroll & Accounting Group. Ingrīdas biznesa moto ir Accounting Guidelines in Plain English That Will Grow Your Business and Improve Flow and Profitability. Lai sazinātos ar Ingrīdu, zvaniet pa tālruni: 917-803-5596 vai rakstiet uz e-pastu: ivaldmanis@yahoo.com.
Vaira Dravenieka uzņēmums ir DRV Cabinets. Vairis ir pieredzējis galdnieks un taisa mēbeles pēc pasūtījuma; pārsvarā viņš strādā ar dizaineru starpniecību. Daudzi Vaira Dravenieka klienti ir gan Manhetenas rietumu, gan austrumu pusē, bet viņš, protams, strādā arī ārpus Manhetenas un pat ļoti labprāt, jo tad nav jācīnās ar Manhetenas satiksmi. Vaira Dravenieka kontaktinformācija ir šāda: Tel.: 845-325-3130 un e-pasts: drav@optonline.net.
Tā kā vairums dalībnieku viens otra biznesu jau bija iepazinuši pirmajā uzņēmēju tikšanās reizē, sarunas ritēja ļoti raiti un mums bija iespēja padziļināti apspriest vairākus daudziem no mums aktuālus jautājumus. Mēs runājām par rezonansi un lielisko reklāmu, ko izraisīja informācija un raksti par mūsu pirmo tikšanos  laikrakstos Laiks, Latvija Amerikā (Kanādā izdots latviešu laikraksts), Ilonas Vilciņas portālā www.latvianusa.com, kā arī portālos www.draugiem.lv (grupā Latvijas Smadzenes) un www.facebook.com (grupā Latvieši Amerikā).
Runas par reklāmu internetā noveda mūs pie diskusijas par biznesa mājas lapu efektivitāti. Atzīšos, ka es esmu viena no tiem, kas ir nedaudz vīlusies sava biznesa mājas lapas efektivitātē attiecībā uz jaunu klientu piesaistīšanu, tāpēc patlaba veicu pamatīgu savas mājas lapas rekonstrukciju. Ilona Vilciņa un Valda Rainey, kurām ir ilgāka pieredze šinī jomā, mums stipri ieteica uzturēt biznesa mājas lapas, un pirmkārt, būt nedaudz pacietīgiem, jo paiet apmēram gads līdz mājas lapas nes rezultātus un potenciālie klienti sāk tās aktīvi apmeklēt. Protams, mājas lapas efektivitāte ir atkarīga arī no tehniskām lietām kā meklētājprogrammu redzamības utt.
Lai labāk izprastu biznesa mājas lapas nozīmi, Ilona Vilciņa lika mums iedomāties sevi potenciālo klientu vai sadarbības partneru vietā un atgādināja, ka kaut gan mēs satiekam daudzus  sadarbības partnerus un klientus personīgi, aprunājamies ar viņiem un iedodam viņiem savas  vizītkartes, ja cilvēkiem ir nopietna interese par mūsu biznesu, viņiem pēc tikšanās var rasties interese apskatīt mūsu mājas lapu, apskatīt mūsu produktu fotogrāfijas, un uzzināt par mums un mūsu biznesu sīkākas detaļas, kam nepietika laika vai par ko neidomājās pajautāt personīgajā sarunā.
Pateicoties tieši internetam, interese par sadarbību ar mūsu grupu ir radusies arī Latvijā. Te pieminamas trīs grupas no Latvijas – (1) studenti, kas meklē prakses iespējas ASV, (2) pavāru grupa, kam ir savs šovs, kura laikā no Latvijas produktiem tiek gatavoti dažnedažādi ēdieni un kuri vēlas prezentēt savu šovu Amerikā gan latviešu, gan amerikāņu publikai un (3) pieredzējuši amatnieki (piem. akmens mūrniecības firma Balastika), kas meklē sadarbības iespējas ASV. Mēs pārrunājām, cik reāla ir sadarbība katrā no šīm jomām un ne par pārsteigumu secinājām, ka te protams, ļoti sarežģīts jautājums ir attiecīgo vīzu dabūšana, kas daudzos gadījumos mūsu mazajiem, vēl augošajiem uzņēmumiem diemžēl praktiski nav iespējams ierobežotās likumdošanas vai augsto izmaksu un garo birokrātijas procesu dēļ. Ja tomēr vairākiem latviešu uzņēmējiem ASV interesē sadarbība ar kādu no šīm interesentu grupām Latvijā, mēs esam gatavi kopīgiem spēkiem veikt tuprmāku iespēju izpēti.
Tā kā 8.jūnija AALU tikšanās reizē klāt bija divas grāmatvedes, es (Dace Spanier, CPA) un jau minētā Ingrīda Valdmanis, labu brīdi sarunas grozījās ap nodokļu un grāmatvedības jautājumiem. Es izmantoju iespēju un informēju klātesošos uzņēmējus par ASV Finanšu Ministrijas Formu TD F 90-22.1 Report of Foreign Bank and Financial Accounts (Izziņa par Ārzemju Banku un Finanšu Kontiem), kas ir jāiesniedz ASV Finanšu Ministrijā līdz 30.jūnijam gandrīz katrai ASV personai, kam iepriekšējā kalendāra gadā ir bijusi finanšu interese vai paraksta tiesības ārzemju kontā vai kontos, kuru kopējā vērtība jebkurā brīdī ir pārsniegusi $10.000,00 (desmit tūkstošus dolāru). Ja kādam ir jautājumi par šo formu, droši kontaktējaties ar mani un es atbildēšu uz Jūsu jautājumiem un, ja nepieciešams, palīdzēšu aizpildīt formu TD F 90-22.1. Mani var sazvanit par tālruni: 551-358-5832 vai rakstot uz e-pastu: dace.spanier@cpa.com.
Turpinot grāmatvedības tēmu, mēs runājām arī par iespējām minimalizēt uzņēmumu nodokļus. Te jāpiemin, ka dalībnieku vidū izvērsās produktīva diskusija par to, ka, piemēram, attiecībā uz sociālās apdrošināšanas maksājumiem, no vienas puses mēs vēlamies samazināt savas sociālās apdrošināšanas iemaksas, lai mums ir vairāk līdzekļu, ko jau šodien ieguldīt biznesa attīstībā, no otras puses tomēr ir svarīgi pēc iespējas ātrāk sākt un vairāk iemaksāt savā sociālās apdrošināšanas kontā, lai vecumdienās varētu saņemt lielāku pensiju.
Pēc sarežģītām un nopietnām sarunām mums bija prieks dzirdēt no Terēzes Apsītes par viņas ēdienu pakalpojumu biznesa Terēze’s Catering lielo pieprasījumu. Bet panākumi iet roku rokā ar lielāku galvas lauzīšanu. Proti, Terēze Apsīte piedāvā savus konditorejas gardumus un ēdināšanas pakalpojumus Amerikas latviešu sabiedrībai jau trešo gadu, un šobrīd tas no hobija līmeņa pēc pamatdarba ar ēdināšanu nesaistītā jomā ir izaudzis līdz tādam pieprasījuma apjomam, ka Terēzei jāpieņem lēmums – pārtraukt ēdināšanas pakalpojumu biznesu vispār, jo apvienot divas pilna laika slodzes nav iespējams, vai meklēt līdzīgi domājošu sadarbības partneri, lai piepildītu Terēzes sapni par beķerejas vai mazas viesnīciņas (Bed and Breakfast) izveidi. Terēze ir gatava uzklausīt idejas un investoru piedāvājumus par sadarbības iespējām. Ar Terēzi var sazināties zvanot pa tālruni: 732-614-9824 vai rakstot viņai uz e-pastu: ta@latnet.lv
Paldies, Terēze, ka atradi laiku un enerģiju atbraukt uz Priedaini, kaut arī pusi nakts biji cepusi pīrādziņus. Terēzes gardumus atkal varēsim nobaudīt Jāņos Priedainē, kur Terēze būs saimniece bufetē!
Un pašās beigās vēlos, lai Jūs uzzināt, ka mūsu talantīgās dalībnieces Valda Rainey (tel.: 973-768-8921) un Ilona Vilciņa (tel.: 917-668-7501) ir REIKI dziednieces. REIKI ir sena dziedniecības sistēma, kas ar enerģiju palīdz uzlabot veselību un nostiprināt to. Droši zvaniet Valdai vai Ilonai, ja Jums ir veselības problēmas - vai tā būtu astma, artrīts vai cita kaite, Valda un Ilona var Jums palīdzēt.
Vēlos vēlreiz pateikties visiem Amerikas Austrumkrasta Latviešu Uzņēmējiem, kuri ieradās uz mūsu otro tikšanos vai ir izrādījuši interesi neklātienē par mūsu uzņēmēju grupu. Pateicos arī visiem 8.jūnija Priedaines viesiem, kas atrada laiku apstāties pie mūsu reklāmas galda un izrādīja interesi par mūsu uzņēmumiem. Mani kolēģi uzņēmēji to jau ir vairākkārt dzirdējuši, bet tomēr atkārtošos teikdama, ka man nevar būt lielāks prieks par to, ja varu strādāt ar klientu vai sadarbības partneri, kurš arī ir latvietis, jo tas man dod iespēju sarunāties latviski, un ne ar vienu citu kā latvieti man ir tik interesanti aprunāties, jo mums ir līdzīga mentalitāte, latviešu kultūras izpratne un uztvere, kā arī interese par Latviju un latviešiem.
Nākošā Amerikas Austrumkrasta Latviešu Uzņēmēju tikšanās ir plānota svētdien, 15. septembrī, pie Valdas Rainey, Wayne pilsētā, Ņūdžersijā. Sīkāka informācija tiks izziņota augustā, bet ja vēlaties jau pieteikties, zvaniet man pa telefonu: 551-358-5832 vai rakstiet uz e-pastu: dace.spanier@cpa.com.
Jauku vasaru vēlot un ar cieņu,
Dace Spanier

  Ja kontaktēsiet, lūdzu, atsaucieties uz Blogu: LATVIEŠI AMERIKĀ